Kläder | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Galgar med klädesplagg

Kläder

Vädra, reparera, byt med vänner!

Varje sekund körs ett lastbilslass med kläder till tippen eller bränns upp. Klädindustrin står för 10 % av våra klimatutsläpp, men ändå fortsätter vi shoppa som aldrig förr. 2030 uppskattas konsumtionen av kläder ha nått 102 miljoner ton. Man brukar idag prata om så kallat snabbmode, där kvaliteten försämrats och livslängden förkortas på kläder för att garantera mer vinst för de stora klädjättarna. 

Med tanke på hur mycket resurser som går in i ett klädesplagg är slit och släng-garderoben ett stort miljöproblem. Det går exempelvis åt 2700 liter vatten för att tillverka en bomull t-skjorta (lika mycket som en person dricker på två år). 20 miljoner träd huggs ner varje år till förmån för klädproduktion och upp till 16 procent av världens bekämpningsmedel används i bomullsodling varje år. Klädindustrin förorenar haven med cirka ett halvt ton mikrofiber varje år, vilket är ungefär lika mycket som 50 miljarder plastflaskor.

Inom klädproduktionen används även mycket starka kemikalier, kemikalier som inte bara läcker ut i vattnen, utan också skadar de människor som arbetar med textilierna. Överlag är branschen en hälsofarlig sådan för många av arbetarna som oftast lever i låglöneländer.

Men det finns sätt att skapa en hållbar garderob, nedan är några tips!

  • Handla begagnat eller arrangera klädbytardagar med vänner
  • När du köper nytt, tänk kvalitet. Välj företag som tar ansvar för både miljö och sina arbetare.
  • Reparera. Lär dig laga dina kläder eller för dem till någon som är kunnig på att sy och fixa.
  • Skapa en basgarderob med kläder av god kvalitet som du vet att du gillar och kan använda till mycket. På det viset minskar du behovet av att köpa nytt.
  • Ta i bruk ett säsongssystem i din garderob. Lägg undan vinter, vår, sommar och höstkläder när det inte är säsong och överraskas av dina “nygamla” kläder ett år senare. 
  • Vädra mer, tvätta mindre. Vi övertvättar mycket av våra kläder, oftast räcker det att punkt-tvätta fläckar eller hänga ut dem för vädring. När det är vinter går det bra att “tvätta” kläder i snön för att fräscha upp dem. 

Källor:
https://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications/a-new-textiles-eco...
https://www.wri.org/blog/2019/01/numbers-economic-social-and-environment...
https://www.worldbank.org/en/news/feature/2019/09/23/costo-moda-medio-am...
https://www.weforum.org/agenda/2019/01/by-the-numbers-the-economic-socia...

Författare: Heidi Hendersson, Sofie Dahlsten (Mise) och Sofia Enholm (bärkraft.ax)