Utforska våren tillsammans | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

upptäck våren
Bild: Visit Åland

Utforska våren tillsammans

Det finns få saker som vi nordbor längtar efter lika mycket som våren. Vi letar ivrigt vårtecken på stan och vid husknuten. Många av oss passar också på att bege oss till skog, mark, berg och strand, kanske till platser som inte har besökts sedan hösten gjorde entré eller till och med helt nya platser. I april tar temperaturen ofta steget från vinterväder till mildare vår. Fira våren utomhus och utforska  tillsammans! Hållbarhetslotsarna i bärkraft-nätverket ger tips på samlande information om utflyktsmål, aktiviteter och vad ni kan ta med er för att mätta hungriga utflyktsmagar. Kläder efter väder? Då är du redo att utforska våren! 

Välja utflyktsmål 

Vart bär utflykterna av denna vår? På Visit Åland kan du ta del en information och inspiration kring våra vandringsleder- och stigar. Förutom att sidorna samlar kartor och anvisningar så kan du också på förhand se vilken typ av terräng som vandringen sker i, vad som finns att tillgå på plats i form av exempelvis rast- och grillplatser, längden på leden eller stigen samt vilken typ av natur och vilka arter som finns i området. 

Om du vill utforska våren under flera veckor, välj gärna olika typer av biotoper. Där kan du hitta olika typer av spännande arter och kan ta del av hur olika naturen utvecklas även på geografiskt begränsade ö. 

Till tips på åländska vandringsleder och stigar
 

Att göra och uppleva 

Det kan vara precis lika spännande att leta upp en pinne till ett pinnbröd som att det finns planerade aktiviteter under vistelsens gång – det gäller både barn och vuxna. Huvudsaken är den gemensamma upplevelsen, alla fördelar med vistelse i naturen kommer på köpet.  

Längs med vandringslederna finns det ofta gediget med information om kulturhistoria och arter. Men för den som vill passa på att bege sig ut med ett gemensamt uppdrag är materialet Följ med våren, utgivet av Luontoliitto och Natur och Miljö, ett utmärkt material som uppmuntrar till att leta efter våra vanligaste arter under våren och samtidigt på ett lättsamt få information om dessa arter. Ett gemensamt uppdrag uppmuntra till flera naturbesök, för visst är det roligt att få kryssa av när ni tillsammans noterar att våren har nått en ny milstolpe? Materialet kan användas både på skärm och som utskrivet. 

Läs Följ med våren

Andra mer vattenrelaterade uppdrag finns i kassen Uppdrag Vatten, som syftar till att användaren får om lära vårt känna vårt hav på ett lekfullt sätt genom att utföra vattenrelaterade uppdrag och experiment. Uppdragskassen som finns till utlåning hos kommunbiblioteken innehåller bland annat utomhusuppdrag så som strandfyndsbingo, magnet för magnetfiske samt instruktioner och utrustning för att mäta siktdjupet. Kassen innehåller alla de instruktioner och den utrustning som behövs för att utföra de olika uppdragen.  

Uppdragskassen är främst riktade till familjer med barn i grundskoleålder, men de är roliga att utföra oavsett ålder. Uppdrag Vatten finns att låna hos kommunbiblioteken från Östersjöns dag den 22 mars, fram till Östersjödagen den 29 augusti med utlåningstiden 14 dagar. 

Läs mer om Uppdrag Vatten och var du kan låna kassen
 

Dags att äta!  

Utomhusvistelse minskar stressen och aktiverar våra sinnen. Detta är två av flera förklaringar till att maten väldigt ofta är som godast när den äts utomhus. Här finns några enkla tips på mellanmål och måltider som kan tas med eller tillagas på plats. 

Behöver rätten en grill kan du lätt se vilka utflyktsmål som har grillplats på Visit Ålands kartor genom grill/eld-symbolen. Du behöver själv ta med dig grillkol eller ved samt tändstickor eller tändare. Vid grillplasterna finns i regel vidare anvisningar om säker, gemensam användning. Om eldningsförbud råder tar du i stället med mat i termos eller ett kallt mellanmål.

mat

 

Pinnbröd (bild ovan till vänster) är ett exempel på en utflyktsrätt som är nostalgi för många, men rolig familjeaktivitet i samband med måltiden för alla! 

Till receptet

Låt svalna så att du kan bort brödet från pinnen. Lättast är det att försiktigt snurra på brödet på pinnen tills du känner att det har lossat, för att sedan dra av det från pinnen. 

Brödet går bra att äta som sådant, men för kraftigare mellanmål eller söta pinnbröd kan du fylla brödet med smör, jordnötssmör, nötcrème, honung eller doppa brödet i en medtagen matig röra. Kom då ihåg att klämma åt toppen på brödet när det är på pinnen, annars rinner fyllningen ut. 

Andra förslag på utflyktsmat:

Förbered hemma – värm utomhus:

 • Fyllda piroger eller pitabröd 
 • Pizzabullar 
 • Klassiker! Korv med bröd 
 • Gino – Frukt med varm choklad grillad i foliepaket 

Varm mat och dryck i termos:

 • Tillagas hemma och äts på plats utan att behöva göra upp eld 
 • Valfri soppa. Alla soppor funkar, men t.ex. linssoppa, purésoppa med rotfrukter eller fisksoppa. Kan med fördel serveras med pinnbröd eller medtagen smörgås 
 • Varm choklad eller varm saft 
 • Gröt i termos 

Kalla mellanmål:

 • Grönsaker, t.ex. morots- eller gurkstavar, blomkålsbuketter eller bitar av vitkål 
 • Frukt. Hela frukter eller klyftor, t.ex. äpple och apelsin 
 • Smörgåspaket 
 • Mix med torkade frukter och nötter 

Fler tips:

Marthaförbundets samlingssida för utflyktsmat
Portioner under tian (perfekt för dig med stormkök)

 

Artikel av: Karin Rosenberg-Brunila, ledande hållbarhetslots