Smarta lösningar sparar energi | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Kampanjen Smarta lösningar
Kampanjen Smarta lösningar är en del av den nationella kampanjen Snäppet svalare

Smarta lösningar sparar energi

Nu är det viktigare än någonsin att vi alla hjälps åt med att spara energi. Att spara energi är det bästa, enklaste, och snabbaste vi kan göra idag för att sänka energipriserna och säkra till på energi.
Nätverket bärkraft en del av kampanjen Smarta lösningar tillsammans med Smart Energy Åland. Detta är en kampanj där vi uppmanar och ger konkreta råd för att spara energi. Genom några enkla åtgärder du snabbt påverka din egen energiförbrukning och sänka dina egna och andras kostnader. Den åländska kampanjen är en del av den nationella kampanjen som du kan läsa mera om på SnäppetSvalare.

Målet med kampanjen är att:

  • Alla ålänningar vidtar konkreta energisparåtgärder som ger snabba resultat.
  • Alla ålänningar begränsar självmant sin elförbrukning under de timmar av dygnet då förbrukningen är störst – vardagar kl. 8–10 och 16–18 – genom att flytta användningen och laddningen av elapparater till en annan tidpunkt.
  • Energiförbrukningen minskar på hela Åland; i hemmen och bostadsbolagen, företagen, kommunerna, organisationerna och läroanstalterna.

Kampanjen pågår från oktober 2022 till mars 2023 och startar med att lista de fem viktigaste åtgärderna du kan göra för att minska elförbrukningen och elräkningen. Sprid gärna kampanjen vidare och visa hur du sparar energi genom att använda hashtaggarna: #SmartaLösningarSpararEnergi #SnäppetSvalare

Här hittar du de 5 viktigaste åtgärderna du kan göra för att spara energi i vinter, för fler energismarta tips - besök gärna Smart Energy Åland:

 

1. Uppvärmning

Eluppvärmning är i de flesta eluppvärmda hushåll den största energiförbrukaren. Uppskattningsvis går ca 50% av elen åt till uppvärmning. Tumregeln är att för varje grad du sänker temperaturen sparar du 5% av elförbrukningen. Du kan med fördel sänka temperaturen ytterligare i rum du inte vistas i.

2. Dusch & varmvatten

Varmvatten är vanligtvis den näst största elförbrukaren. Här kan du spara mycket pengar. Det lönar sig att ta kortare duschar. Undvik att låta vattnet rinna i onödan.

3. Ventilation

En fungerande ventilation har betydelse för både rumstemperaturen och uppvärmningens energieffektivitet. Särskilt när vädret blir kallare är det viktigt att kontrollera att ventilationen är rätt inställd.

4. Tajma förbrukningen rätt

Alla har nytta av att förbrukningstopparna kapas oavsett vilket typ av elavtal du har. Tumregeln är att minska elförbrukningen under vardagarna på morgonen kl. 8–10 och på kvällen 16–20. Kan du flytta elförbrukningen till andra tider så gör detta stor skillnad.

5. Håll koll, det är skoj!

Ta reda på hur mycket el du förbrukar och när du förbrukar el. Det kanske blir din nya hobby att minska elförbrukningen. Logga in till din elleverantör Mariehamns Energi eller Ålands Elandelslag och håll koll på din förbrukning.