Nu börjar Kasskampen – Lokal handel för goda ändamål | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Deltagare i kasskampen: Människor med julgran i bakgrunden

Nu börjar Kasskampen – Lokal handel för goda ändamål

Med start i december kommer Feja och Hasses Ur & Guld tillsammans att arbeta med Kasskampen. Konceptet innebär att handlarna donerar sina intäkter för kassar till goda ändamål. Feja är initiativtagare till kampanjen och idén föddes från deras dialog med kunderna.

Vi frågar alltid våra kunder om de behöver en påse. Ganska ofta frågar kunden då om påsen kostar och vi har svarat nej. Men då väcktes en tanke hos oss; Kanske vi kan motivera kunderna att ta med sin egen påse eller att de lämnar bort påsen helt och hållet om våra påsar kostar? Intäkterna från de påsar som kunderna fortfarande har möjlighet att köpa är inte absolut nödvändiga för oss så vi vill öronmärka pengarna till ett gott ändamål, säger Lenita.

Sedan kom vi in på att prata om hur det är i butiker i allmänhet. För många är det kanske en självklarhet att ta med sig tygkasen till mataffärer, men vi har märkt att det inte är lika vanligt att ta med sig tygkassen till andra typer av butiker. Därför valde vi att skapa utmaningen Kasskampen, för att också uppmuntra andra handlare att minska kasskonsumtionen och stötta goda ändamål, fortsätter Elinda.

Hasses Ur & Guld nappade på konceptet direkt och väljer likt Feja att donera sina intäkter från kassarna till Östersjöfonden.

Vi jobbar ständigt med miljöfrågor och försöker hela tiden utveckla vårt hållbarhetsarbete. Plastpåsar har vi inte haft på länge och jag blir givetvis berörd då jag ser alla plastberg på tv. Genom åren har vi bland annat erbjudit våra kunder kassar från återvunna saris. Ibland behöver verkligen kunden en kasse och då är det viktigt att det finns alternativ. Inom vår bransch finns det också väldigt fina påsar som hör till vissa varumärken och de är vackra istället för omslagspapper då man vill ge bort smycken som gåva, berättar Susann.

Både Lenita och Susann menar att det också handlar om hur man bemöter och pratar med kunden. Om man frågar kunden ”Går det bra utan påse?” svarar många ja. Båda företagen är också samstämmiga gällande mottagare av donationen och har valt Östersjöfonden. Valet föll sig naturligt för dem båda.

Eftersom vi med alla leveranser till oss belastar Östersjön är detta ett sätt för oss att betala tillbaka. Vi tänker givetvis också på att vi deltar i ett konsumtionssamhälle och därför är det viktigt att försöka bidra på olika sätt, från att donera medel till att erbjuda miljövänliga och återbrukade produkter till kunderna, säger Elinda.

Jag tänkte också på att vi är beroende av Östersjön både för transport och för en välmående närmiljö. Vi brukar använda oss av Österfonden då vi gör olika typer av inbetalningar. Algblomning och övergödning är något som påverkar oss alla, fyller Susann i.

Slutligen, vad är era bästa tips på hållbara julklappar?

Handla kvalitet! Jag började verkligen tänka på miljöfrågor 1974 då min andra dotter föddes och jag fick en tidskrift med alternativ barnmat. Då var det mycket svårare att leva miljömedvetet, men idag finns det mesta att tillgå, tipsar Susann.

Jag håller med, köp kvalité och saker du vet att mottagaren uppskattar och som kommer till användning. Känslan att få och ge är trevlig, men det kan till exempel vara något som är gjort av återanvänt material, fortsätter Lenita.

Och att handla vad mottagaren verkligen behöver. Det kan ju vara vad som helst. Jag ger hellre bort en bal toalettpapper eller ett miljövänligt städmedel till någon i min närhet som jag vet att inte är intresserad av till exempel inredning för då vet jag att det uppskattas och kommer till användning, avslutar Elinda.

Är du nyfiken på att veta mer om kasskampen? Här kan du få reda på mer om den.

På bilden från vänster: Susann Christenbrunn, Elinda Fredman med Levisia och Lenita Brandt