Mer än bara en stugby | Bärkraft.ax
Minna och Uffe Rundberg framför sitt båthus, i bakgrunden blå himmel och moln
Minna och Uffe framför sitt båthus.

Mer än bara en stugby

För Minna och Uffe Rundberg ligger havet varmt om hjärtat. Genom sin Green Key-certifierade stugby belägen vid vattnet i Kungsö erbjuder de sina gäster både logi och möjligheten att uppleva det unika med Åland.

Paret startade småskaligt med sin stuguthyrning i Kungsö i slutet av 1980-talet. Verksamheten har sedan dess utvecklats till att idag innefatta tre stugor och två villor, alla belägna precis vid havet. Villorna är smakfullt inredda med Minnas egna designade mattor, muggar, brickor och gardiner.  
- Vi vill erbjuda något mer än bara en renodlad stugby, vi vill erbjuda upplevelser som lyfter fram havet, naturen och det unika med Åland. 

Som gäst kan du få en skräddarsydd guidad fisketur med möjligheten att tillaga din egen fisk eller äta middag med dina vänner på en grynna mitt ute i havet. Planen är också att de tre mindre stugorna ska namnges efter åländska fyrar och under vistelsen får gästen ta del av fyrens historia genom foton, berättelser och om man vill kan även ett besök till fyren ordnas.
- Eftersom att Uffe jobbar som fiskeguide och jag är designer och tycker om att laga mat så har det blivit naturligt att fusionera de här bitarna och skapa ett unikt koncept där vi faktiskt lyfter fram Åland. 

Minna lagar lunchen och iland kliver Uffe med fiskegäster som då och då har med sig sin egenfiskade huvudingrediens.
- Förutom det unika med att äta sin egenfångade fisk vill vi så långt det bara går lyfta fram åländska råvaror och åländskt mathantverk. Vi har så fina råvaror och vi är noga med att berätta varifrån allt kommer. 

Ålands första Green Key certifierade stugby

Green Key är en hållbarhetscertifiering för turistbranschen och kan tilldelas bl.a hotell, gästhem, mindre boenden, campingplatser, restauranger, konferensanläggningar och stugbyar. Med havet som tema var det inte ett svårt val för Minna och Uffe att Green Key-certifiera sin verksamhet.
- Här är ju havet precis utanför och att värna om vattenkvaliteten är otroligt viktigt för oss. Certifieringen är ett sätt för oss att ta vårt ansvar, också gentemot våra kunder, vi vill visa att vi är rädda om naturen. Vi vill också visa att vi alla behöver vara det. 

Minna och Uffe behövde inte göra några jättestora förändringar för att möta kriterierna som krävs för en certifiering.
- Många av kriterierna uppfyllde vi redan innan. Vi har behövt byta ut en hel del belysning till LED-lampor och så har vi installerat strypningar i kranar och duschar för att minska på vattenflödet. Sopsorteringen hade vi ordning på sedan innan. Det som är annorlunda med en stugby är ju att det är mera självhushållning som gäller och gästerna har med sig det mesta själva, t.ex. tvål. Så där kan vi inte styra men vi kan uppmana våra gäster att göra miljövänliga val, och då är det bra att ha certifieringen i ryggen.

Dock behöver man ibland rycka in och styra upp sophanteringen. 
- Ibland får vi nog också sortera soporna efter att gästerna har åkt, de kanske har fiskat och haft trevligt hela helgen och haft lite bråttom hem på söndagen. 

Med en Green Key-certifiering strävar man efter att nå nya mål varje år.
- Det som är bra med Green Key är att man varje år kan jobba med nya mål och bli bättre. Nästa år ska vi satsa på luftvärmepumpar. Det har dock varit lite svårt att göra nya investeringar under pandemiåren med så osäker beläggning. 

Slit och släng är inget för Minna och Uffe

Möbler och inredning håller en hög kvalitet för att hålla länge för många gäster.
- Vi måste komma bort från slit- och slängsamhället. När vi har den här verksamheten och märker vilka prylar som slits så har vi insett att det är bättre att köpa kvalitet som kanske kostar lite mer men som håller länge och åldras vackert. Vi försöker också ta reda på var och hur t.ex. möbler är tillverkade och vi köper en hel del second hand. 

Gästerna får även möjlighet att njuta av lokal design både i villorna och i båthuset där lunchen ofta serveras. 
- Även min design bl.a. mattor, kaffemuggar, glas och brickor är närproducerat. Vi vill gärna slå ett slag för unik och hållbar design.

Bidrar till förverkligandet av mål 7 "Hållbar konsumtion och produktion"

Genom att aktivt jobba för en mer hållbar verksamhet, t.ex. genom en Green Key-certifiering bidrar Minna och Uffe till förverkligandet av mål 7 i utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland. 

Läs mer om Green Key på Visit Ålands webbplats.
Läs mer om Rundbergs stugor på deras webbplats.