Lily Amblard praktiserar som hållbarhetslots | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Lily

Lily Amblard praktiserar som hållbarhetslots

Under delar av maj och juni månad har bärkraft sällskap av 20-åriga Lily Amblard från Frankrike. Lily studerar samhällsvetenskap på universitet Sciences Po i Frankrike och som en del av utbildningen gör alla studerande en praktik inom tredje sektorn. För Lilys del föll valet av praktikplats på Åland, föreningen bärkraft.ax och dess lotsfunktion.

Varför har du valt att praktisera just på Åland och hos lotsfunktionen? "Förra året var jag utbyteselev med Mariehamns Rotaryklubb. Därför har jag många vänner här och trevliga värdfamiljer som jag får bo hos! På Åland känner jag mig nästan som hemma." säger Lily. "När jag hörde talas om det [praktiken inom tredje sektorn] tänkte jag direkt på Åland och hur aktiv den tredje sektorn kan vara här. Jag är mycket intresserad av hållbarhetsfrågor, särskilt miljöfrågor. På mitt universitet är jag ordförande för en organisation som arbetar för att göra vårt campus grönare och mer hållbart (Sciences Po Environment). Här på Bärkraft få jag möjlighet att se hur man kan koordinera alla samhällssektorer för att sträva efter en mer hållbar framtid. Jag tycker att det är väldigt intressant att se hur viktig det är att tänka lokalt och globalt samtidigt. 

Vad har du för förväntningar med praktiken? "Jag hoppas att träffa ålänningar så mycket som möjligt!  Målet med min praktik är att vara så mycket som möjligt i kontakt med vad en förening gör på ett mycket konkret sätt. Eftersom bärkraft strävar efter att bygga ett mer hållbart samhälle är det ganska logiskt att huvudmålgruppen, och de jag kommer att vara mest med, är ålänningar. De kan vara barn, ungdomar, vuxna, men också andra organisationer, företag, eller föreningar."

Vad intresserar dig mest med det åländska hållbarhetsarbetet? "Det som är mest intressant för mig som inte kommer härifrån är att se hur en hållbarhetsagenda [Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland] kan fungera genom ett litet samhälle. Jag tycker att det finns mycket att lära sig från lite mindre samhällen som Åland. Att känna att det verkligen är möjligt att påverka det som sker gör att alla vill delta mer. Rent personligt så är jag väldigt intresserad kring frågor om biologisk mångfald, något som vi pratar för lite om, även om det är minst lika viktigt än klimatförändringen, speciellet för Åland där naturen är så tillgängligt. Jag tycker att det är otroligt viktigt att visa till folk att man inte behöver vara expert för att observera olika arter. Det går att göra bara för att det är så spännande! Att observera naturen är grunden om man vill försvara den. Ju mer vi gör det, desto mer vill vi skydda den."

Om man besöker din hemstad i Frankrike, vad bör man inte missa att se? "Min hemstad är väldigt liten… Men om man ska till Privas i Ardèche (07), så ska man se mycket natur och många stora berg. Med alla serpentiner är det viktigt att inte vara åksjuk för att verkligen njuta av landskapen. På sommaren är det alltid fint att vandra i de äldre delarna av staden där det finns lite skugga, och sen kan man ta ett dopp i en av de många älvar som vi har!"