Lär känna Östersjön med Uppdrag Vatten | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Uppdrag Vatten
På bilden från vänster: Josefine Egenfelt, Mervi Appel, Karin Rosenberg-Brunila, Annika Holmström, Rauli Lehtinen, Kimberly Terry, Jessica Sundberg, Ann Nedergård och Ann Carlsson

Lär känna Östersjön med Uppdrag Vatten

Åland finns mitt i Östersjön, ett hav alla vill och ska kunna njuta av året runt. Östersjön är ett grunt hav med bräckt vatten och är därför extra känsligt. På en liten ö som Åland inverkar det mesta som vi gör på land, vid stranden och i havet på något sätt Östersjön. Alla behöver ta ansvar och lära sig mer om vad vi kan göra för att Östersjön och våra vatten ska må bättre! Genom Uppdrag Vatten får användaren lära vårt känna vårt hav på ett lekfullt sätt genom att utföra vattenrelaterade uppdrag och experiment.

Uppdragskassen som finns till utlåning hos kommunbiblioteken innehåller bland annat utomhusuppdrag så som strandfyndsbingo, magnet för magnetfiske samt instruktioner och utrustning för att mäta siktdjupet. Det finns också ett flertal uppdrag som passar bra att utföra inomhus till exempel experiment för att bli toalettsmart och instruktioner hur du skapar ett väskhänge i form av en större vattensalamander. Kassen innehåller alla de instruktioner och den utrustning som behövs för att utföra de olika uppdragen. Vill du som lånar Uppdrag Vatten ha möjlighet till vattenvistelse året runt kan du rapportera in vilka uppdrag som du har utfört och på så sätt delta i utlottningen av presentkort till Mariebad eller Ålands idrottscenter.

Uppdragskassen är främst riktade till familjer med barn i grundskoleålder, men de är roliga att utföra oavsett ålder. Uppdrag Vatten finns att låna hos kommunbiblioteken från Östersjöns dag den 22 mars, fram till Östersjödagen den 29 augusti med utlåningstiden 14 dagar.

Uppdragen har tagits fram och utformats tillsammans av Leader Åland, Ålands naturskola, Håll Skärgården Ren, Husö biologiska station, Ålands Natur och Miljö, Östersjöfonden, Ålands Marthadistrikt, Rädda Lumparn, Vattenskydd.ax och hållbarhetslotsarna inom bärkraft. De fina kassarna är sydda av återvunna tyger av ett flertal Marthaföreningar runtom på Åland.

Uppdrag Vatten finns för utlåning hos följande bibliotek: Mariehamns stadsbibliotek, Brändö kommunbibliotek, Finströms kommunbibliotek, Föglö kommunbibliotek, Geta kommunbibliotek, Hammarlands kommunbibliotek, Jomala kommunbibliotek, Kumlinge kommunbibliotek, Kökar kommunbibliotek, Lemlands kommunbibliotek, Lumparlands kommunbibliotek, Saltviks kommunbibliotek, Sottunga kommunbibliotek, Sunds kommunbibliotek och Vårdö kommunbibliotek