Landskapsregeringen står bakom LGMA:s ställningstagande inför COP28 | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Cop28

Landskapsregeringen står bakom LGMA:s ställningstagande inför COP28

I början på november ställde sig Ålands landskapsregering bakom LGMAs ställningstagande om att öka åtgärderna för att begränsa den globala temperaturökningen inför klimattoppmötet COP28 i Förenade Arabemiraten den 30 november till 12 december. De som står bakom uttalandet har insett att mänskligheten befinner sig vid en kritisk vändpunkt. IPCC:s sjätte klimatrapport menar att vi sannolikt kommer att överskrida 1,5 grader i uppvärmning redan år 2027 och det behövs krafttag. 

Sedan år 1992 har Local Governments and Municipal Authorities (LGMA) representerat nätverk av lokala och regionala regeringar i FN:S ramkonvention om klimatförändringar, även kallad klimatkonventionen (UNFCCC). Till konventionen hör bland annat Parisavtalet, där det viktigaste målet är att länderna ska hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Sedan det första COP-mötet år 1995 har LGMA även representerat städer och regioner i att främja åtgärder i klimat-, natur- och ökenspridningsprocesser. De samordnar insatser till de globala klimatförhandlingarna (så som COP), påverkar och informerar om Parisavtalets uppfyllande genom regelbunden kommunikation och seminarier. 

Med deklarationen #MULTILEVELACTIONDELIVERS IN ACTION uppmanas aktörer under COP28 att öka åtgärderna tillsammans med lokala och regionala regeringar för att begränsa den globala temperaturökningen. Subnationella regeringar spelar en avgörande roll för att praktiskt arbeta med och lokalisera åtgärder för de globala klimatmålen.

Parter i Parisavtalet, nuvarande och framtida värdländer av klimatmöte COP, UNFCCC-sekretariatet och andra uppmanas att:

  1. Uppmärksamma subnationellt ledarskap
  2. Tillämpa vertikal integration
  3. Anpassa [sig]
  4. Finansiera klimatåtaganden
  5. Uppmärksamma skador och förluster
  6. Samarbeta
  7. Formalisera subnationella röster i COP-agendan
  8. Uppmärksamma kopplingen mellan klimatförändringar och förlust av natur och biologisk mångfald 
  9. Implementera hållbara utvecklingsmål
  10. Partnerskap med intressenter på flera olika nivåer

Läs deklarationen i sin helhet och mer ingående om uppmaningarna från LGMA under bilagor.