Kampanjen Utedassets 123 är tillbaka i ny tappning | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Utedassets 123
Bild: Ann Nedergård

Kampanjen Utedassets 123 är tillbaka i ny tappning

Sommaren 2023 genomfördes kampanjen Utedassets 123 för att uppmärksamma alla ålänningar och åländska turister om hur stugans utedass påverkar den egna badviken. Kampanjen var mycket uppskattad, men fler behöver känna till och agera kring att sköta sina utedass på rätt sätt. Därför återvänder kampanjen sommaren 2024 i form av en färgglad och inspirerande informationsfilm.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Kampanjen sätter fortsättningsvis fokus på rätt omhändertagande av utedassen samt också hur du enkelt kan samla upp dassavfallet och göra det till ett lokalproducerat gödsel. Näringen från ett dåligt skött utedass samlas lätt i marken, för att sedan nå ut i våra vatten. Vid en övergödd vik vill ingen bada eller vistas i. När det handlar om stugans avlopp eller utedass är det din egen badvik du hjälper till att skydda.

Genom informationsfilmen om Utedassets 123 hoppas hållbarhetslotsarna, mål 3 om god vattenkvalitet samt vattenskydd.ax att tittarna får vetskap om de enkla stegen som kan göras för att skydda våra vatten från övergödning.

”Inte bara avlopp, jordbruk och fiskodlingar påverkar vår vattenkvalitet. Vill du skydda din egen badvik se till att följa utedassets 123” säger Ann Nedergård, målansvarig för mål 3 och projektledare för vattenskydd.ax.

”Jag som jobbar med vattenskyddsfrågor till vardags tycker att den här kampanjen är bra och spännande av flera olika orsaker. Dels för att det är så konkret. Väldigt många ålänningar har en stuga där många har ett utedass. Kampanjen visar också konkret vad varje utedassägare kan göra för att skydda sin badvik. Dels för att vi jobbar på många fronter. Avlopp och utedass är en kategori att jobba med. Andra kategorier vi jobbar med är farliga ämnen, jordbruk och skogsbruk. Kampanjen isar också på vikten av att sluta kretsloppen. Näringen vi kissar och skiter ut vill vi inte ha i våra badvikar, men vi vill använda den för att odla mat och gödsla våra trädgårdar- men det måste göras på rätt sätt.”

Filmen får med fördel spridas till gemene man och utmana gärna någon med ett utedass att se över så att det följer Utedassets 123.

Kampanjen och informationsfilmen är framtagen av hållbarhetslotsarna i nätverket bärkraft.ax, Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda mål 3 (god vattenkvalitet) och vattenskydd.ax. Informationsfilmen är skapad i samarbete med Luvid Film och finansierad av Sven-Erik och Lena Holmbergs miljöstiftelse.

Vill du ta del av tidigare material från kampanjen, besök kampanjsidan hos vattenskydd.ax.​