grit:lab – En blomstrande möjlighet för nutid och framtid | Bärkraft.ax
Två personer och blå skärm med texten grit:lab

grit:lab – En blomstrande möjlighet för nutid och framtid

Åland har ett starkt växande tech-kluster av innovativa företag. Detta har dock lett till ett omfattande behov av programmerare och det är svårt för tech-företagen att hitta tekniska talanger som passar in i en allt mer specialiserad bransch.

För att svara på branschens höga efterfrågan på ny kompetens har Ålands landskapsregering beslutat att introducera grit:lab -  en ny engelskspråkig, studiemedelsberättigad utbildning inom programmering och digital utveckling. Utgångspunkten är de kompetenser som behövs i vår föränderliga värld: samarbete och kollektiv intelligens, uthållighet och lösningsfokus.

Men vad är egentligen grit:lab och hur skiljer den sig från andra utbildningar?

Utbildningen är en form av kodarskola som bygger på den franska 01 edu plattformens pedagogik. Det innebär bland annat att grit:lab är helt projektbaserat och följer en tvåårig inlärningsprocess.

Inlärningsprocessen på grit:lab är baserad på nivåer, poäng och en övergripande spelifierad upplevelse. Den stegvisa utbildningsplattformen uppmuntrar till samarbete och problemlösning mellan de studerande.

Intresset för grit:lab är stort bland de åländska företagen. I dagsläget har 12  företag från det åländska tech-klustret  på kort tid anslutit sig som grit:lab partners. Det nära samarbetet gör att talanger och Ålands tech-företag kan utveckla direkta samarbeten och skapa nya lösningar tillsammans.

Så hur bidrar grit:lab till det åländska hållbarhetsarbetet inom bärkraft.ax?

grit:lab är ett komplement till de IT-utbildningar som redan finns, men som genom sin struktur kan locka en annan mer diversifierad målgrupp. På så sätt bidrar grit:lab till den viktiga målsättningen om att alla ska ha tillgång till meningsfull sysselsättning. Att få kunskaper och färdigheter som bidrar till blomstrande människor är grundstenarna. Samtidigt får Åland bjuda på örikets specialitet, det bästa av flera världar. Det innebär bland annat att få möjligheten att studera och jobba i stimulerande miljöer med internationell prägel, men alltid med naturen, hemmet, fritiden, familjen och vännerna bara minuter bort. Och vem vet vilka hållbarhetsutmaningar det åländska tech-klustret kommer att lösa i framtiden, kanske tillsammans med dig som programmerare efter medverkan i grit:lab?

Ansökningsperiod 1.12.2021–22.2.2022 (onlinetest)

Introduktionsperiod på plats: april eller maj 2022 (4 veckor, på Åland)

Studierna börjar i slutet av augusti 2022 (18 + 6 månader, på Åland)

Studierna kostnadsfria och studiestödsberättigande

Läs mer på: www.gritlab.ax

Se en video om girt:lab på: https://youtu.be/TSYtHyy1QgM

 

Artikelskribenter:

Karin Rosenberg-Brunila (ledande hållbarhetslots, bärkraft.ax)

Jenny Schauman-Linevik (grit:lab)

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.