Ålands hållbarhetsarbete röner intresse i Ryssland | Bärkraft.ax
Simon Holmström sitter och håller i en mikrofon

Ålands hållbarhetsarbete röner intresse i Ryssland

Simon Holmström deltog i helgen i en rysk filmfestival i både St Petersburg och Moskva. Detta för att berätta om det åländska hållbarhetsarbetet Bärkraft.ax och ungdomsrörelsen ReGeneration 2030 som röner stort internationellt intresse. 

Åland och Nätverket Bärkraft.ax erhöll under våren EU-kommissionens hållbarhetspris för samhällen under 100 000 invånare. Åland utgör också den årliga mötesplatsen för ungdomsrörelsen ReGeneration 2030 som verkar i Norden och Östersjöregionen. För att berätta om dessa två rörelser bjöds Simon Holmström, som varit aktiv i båda, in av den ryska filmfestivalen ECOCUP. Han gav ett föredrag på statsledda universitet i St Petersburg på torsdagen och deltog i ett panelsamtal i Moskva på söndagen.

- Den globala rörelsen för hållbarhet växer enormt. Bärkraft.ax och ReGeneration 2030 är två inspirerande bidrag i Europa som rönt stort intresse i våra närregioner. Samtidigt ökar detta trycket på en mer politik för hållbarhet. Så klart att detta är av intresse för den ryska hållbarhetsrörelsen, säger Simon Holmström 

Holmström träffade även den Finska Ambassaden i Moskva för att diskutera möjligheter att lyfta det åländska hållbarhetsarbetet samt ungdomsrörelsen i Ryssland.
 
- Den globala hållbarhetsrörelsen måste bli stark i alla länder för att skapa ett folktryck för det internationella arbetet. En väg att etablera kontakter och mötespunkter är att gå via ambassader och kulturinstitut. Ecocup festivalen i samverkan med ReGeneration planerar därför att tillsammans med de nordiska ambassaderna ordna evenemang riktat mot unga i St Petersburg och Moskva under våren, fortsätter Simon. 
 
Den internationella filmfestivalen ECOCUP ägde rum i St Petersburg och Moskva mellan den 19 och 24 november och visade flera internationella dokumentärer om miljö och klimat. 
 

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.