Åland ansluter sig till Edinburghdeklarationen | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Åland ansluter sig till Edinburghdeklarationen
Bild: Regions4

Åland ansluter sig till Edinburghdeklarationen

Åland har anslutit sig till Edinburghdeklarationen inför FN:s toppmöte COP15 inom ramen för konventionen om biologisk mångfald.

Deklarationens syfte är att understryka nyckelrollen som lokala myndigheter har för att skydda naturen och stoppa förlusten av biodiversitet. Samtidigt blev Åland också medlem av initiativet RegionsWithNature, en plattform koordinerad av nätverket Regions4. Plattformen ger medlemmar tillgång till kunskapsutbyte och idéer på åtgärder som rör ekosystemrestaurering, naturskydd och naturbaserade lösningar.

Petra Granholm, målansvarig för biodiversitetsmålet i Ålands Utvecklings- och Hållbarhetsagenda uttrycker sitt stöd för åtgärderna.”Med de två initiativen RegionsWithNature och Edinburghdeklarationen, krokar Åland arm med hundratals regioner världen runt till förmån för den natur vi är en del av och inte har råd att förlora. Vi är med och påverkar för att bromsa naturförlusten lokalt och globalt." 

Regions4 är en organisation som för fram självstyrda regioners röst i bland annat FN och EU vad gäller frågor om hållbar utveckling, klimatkrisen och biologisk mångfald. Genom Regions4 har Åland möjlighet att engagera sig i internationella förhandlingar och samarbeta med andra regioner runt omkring jorden. Den 12 december välkomnades nya medlemmar, däribland Åland, till RegionsWithNature i samband med COP15.

”Internationella samarbeten lyfter Ålands profil samtidigt som vi får idéer till hur vi kan arbeta för en livskraftig natur på Åland” säger miljöminister Christian Wikström.

 

Klicka på länkarna för mer information om Edinburghdeklarationen och RegionsWithNature.

 

Frågor hänvisas till Petra Granholm, se kontaktpersoner.