Diedroteffekten | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Målning av Denis Diedrot

Diedroteffekten

Det fanns en gång en filosof i Frankrike kallad Denis Diderot. Hans dotter skulle gifta sig, men han hade inte råd med ett fint bröllop. Diderot var inte rik, men däremot välkänd och den ryska tsarinnan fick höra om hans problem. Hon donerade en summa pengar till Diderot i utbyte mot hans välfyllda bibliotek.

Summan täckte mer än väl bröllopsfirandet och Diderot passade på att sätta en guldkant på vardagen med en ny vacker, röd jacka. Men det tog inte länge innan Diderot insåg att resten av hans tillhörigheter inte matchade den nya vackra jackan. 

I sina egna ord konstaterade Diderot att det fanns ”ingen koordination, ingen enhet, ingen skönhet” längre i hans existens. En efter en började han byta ut egendomar. Men han blev inte nöjd, bara allt mer skuldsatt och otillfredställd. För med varje ny vacker sak växte disharmonin med det gamla.

Det här brukar idag kallas Diderot-effekten, en av de många mekanismer som driver vårt konsumtionsbeteende. Det innebär att när man köpt något nytt triggar det ofta en att köpa mer, kanske något i samma stil, färg eller genre. Det leder i princip till en ändlös konsumtionsspiral.