Företag som har anslutit sig | Bärkraft.ax

Företag som har anslutit sig

Företag som ansluter sig förbinder sig

– att sprida information för att användningen av tunna plastbärkassar ska minskas och nedskräpning förebyggas,

– att fastställa avgifter för tunna plastbärkassar,

– att frångå gratis utdelning av lätta plastbärkassar vid butikskassorna som kunderna tar själva.

 

Ålands Natur & Miljö

19.9.2017

Vi driver kampanjen Plastfri September och en julkampanj med fokus på hållbar konsumtion.

 

Sparhallen Ab

21.9.2017

Enligt de direktiv som angetts ovan.

 

Varuboden på Åland

21.9.2017

Rekommendera kunder att köpa flergångskassar och papperskassar, markera priserna ordentligt så alla ser priserna vid kassan, genom att marknadsföra detta på sociala medier. Vi har redan slutat ge de tunna påsarna i kassan, vi ger om kunder frågar efter det. Vi följer redan antalet sålda påsar i butikerna och ser att trenden är att försäljningen minskar.

 

Puneh Oriental

31.10.2017

Vi har just fått våra pappersbärkassar i två olika storlekar. Vi kommer att ha plastkassarna kvar ett tag till vid sidan om men informerar våra kunder att de ska helst använda pappersbärkassar.

 

Syrrans/Pentik

1.11.2017

Vi använder oss utav papperspåsar. Och av stuvbitar av tyg syr vi till tygkassar som vi säljer men även delar ut under vissa kampanjveckor.

 

Restaurang Sittkoffska Gården

2.11.2017

Vi har endast papperskassar till våra gäster som vi ger ut både när de köper hem mat samt då de handlar i vår Gårdsbutik.

 

Hasses Ur & Guld

7.2.2018

Vi har övergått till papperspåsar för ca. 1/2 år sedan.

Frågar kunden om den vill ha påse.

Vi har ett antal små plastspåsar kvar som vi delar ut i yttersta nödfall.

 

Mariehamns Bokhandel

12.2.2018

Vi har bytt ut våra plastkassar till miljömärkta papperskassar (sommaren 2017), vi tar betalt för papperskassen och frågar varje kund om dom behöver en. (Vi har redan märkt en minskning i användandet av kassar.)

 

Emmaus Åland

22.2.2018

Genom att fråga kunden om hen vill ha en kasse istället för att direkt ge en kasse, samt genom att ta betalt för både pappers- och plastkassar. Vi erbjuder också kunden att köpa redesignade tygkassar i kassan. Sedan tidigare återanvänder vi de kassar som kommit in i vår varumottagning och har inga egenproducerade plastkassar.

 

Tara

11.3.2018

Vi har sedan en längre tid nästan bara papperskassar. Vi har ett litet antal plastkassar kvar som vi bara ger om någon frågar speciellt efter det. Men när de är slut är det endast papperskassar som gäller. Vi har även märkt att antalet kunder som har egna påsar med har ökat, vilket är väldigt positivt.

 

Hugo Andersson Ab

12.3.2018

Erbjuda alternativa kassar samt uppmuntrar att använda samma kasse flera gånger.

 

Klipp upp

28.3.2018

Vi har slutat med plastpåsar och använder papperspåsar istället, och frågar alla kunder om dom verkligen behöver en påse. Vi sorterar folie, färgtuber och använder grön el. Vi tycker detta är ett självklart steg i rätt riktning för miljön.

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.