Iss inga släng | Bärkraft.ax
Bilden visar personer för iss inga släng kampanjen

Iss inga släng

Under perioden 20.9-17.10.2021 uppmärksammade Nätverksgruppen för hållbara företag matsvinnsfrågan genom kampanjen Iss inga släng. Matsvinn är livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. I hemmet slänger vi mat för över 100 € per person och år, över 20 kg ätbar mat.

Varje råvara eller måltid är något som du har spenderat pengar på och använt tid till att köpa, bära hem och tillreda. Var tionde frukt, grönsak och brödskiva slängs till exempel bort i hemmet. Utsläppen av växthusgaser som uppkommer på grund av vårt matsvinn i Finland motsvarar utsläppen som uppkommer från 100 000 bilar. Så hur kan du göra för att minska svinnet? Börja med att ta del av tio tips mot matsvinn. Under Referenser och fördjupning hittar du ytterligare tips och vidare läsning.

Tio tips mot matsvinn

  1. Ställ in rätt temperatur i kylskåp och frys. Kylskåpet ska vara mellan +2 och +6 grader och frysen -18 till -20 grader. Rätt temperatur förbättrar hållbarheten på livsmedel.

  2. Var mån om kylkedjan, i synnerhet då det är varmt ute. Se till att varor som köps kylda eller frysta inte hinner bli varma innan du placerar dem i kylförvaring där hemma.

  3. Använd först in, först ut-principen i kylskåp och skafferi. Ställ nya burkar och förpackningar längst bak.

  4. Förvara frukter och grönsaker rätt. Vissa frukter kan påskynda andra frukters föråldrande eller påverka deras smak. När växter andas avger de eten, vilket får växter att mogna och föråldras snabbare. Till exempel tomater, äpplen, banan och päron avger rikligt med eten. Förvara alltså inte bananer i fruktskålen tillsammans med äpplen eller päron. Undvik även att förvara lök och potatis tillsammans.

  5. Om du tvekar, frys maten. Att frysa ner maten ökar avsevärt tiden du har på dig att använda den och hjälper dig förhindra svinn. Du kan också förvara bröd i frysen och rosta några skivor i brödrosten när det smakar med en macka!

  6. Ha koll på datummärkningar och lita på dina sinnen. Bäst före-dag betyder minsta hållbarhetstid för livsmedel. Produkten är ofta användbar trots att datumet passerat. Syna och lukta före du slänger. Sista förbrukningsdag är däremot den sista dagen ett livsmedel ska förtäras. Undvik att tillreda något som passerat sista förbrukningsdag.

  7. Lägg märke till vilka livsmedel eller matrester du slänger bort mest. Om du ofta slänger bort av samma saker är det dags att ändra på vanorna.

  8. Handla med inköpslista. Att handla bara det du behöver är ett av de enklaste sätten att minska uppkomst av matsvinn.

  9. Avsätt en dag i veckan för att tillreda sånt som håller på att bli gammalt.

  10. Använd grönsaks- och köttrester för att koka buljong.

Referenser och fördjupning

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.