Vad kan du göra? | Bärkraft.ax
Vad kan jag göra
Bild: Visit Åland

Vad kan du göra?

Alla kan vara med och bidra till ett Åland där alla kan blomstra! Därför är dina val viktiga för vårt framtida Åland. Senast år 2051 skall Åland vara hållbart. Det var hundratals ålänningar överens om då utveckling och hållbarhetsagendan för Åland togs fram. Tillsammans togs visionen "Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar" fram. Visionen om ett Åland som är det bästa Åland man kan tänka sig.

Tipslistan

Nedan har vi samlat en del praktiska tips. Tipsen går även att återfinna under respektive mål. Kom ihåg att även de minsta handlingarna räknas. Du behöver inte göra allt och det finns förstås mängder av andra saker du kan göra för att hjälpa Åland bli hållbart.

 

Mål 1 - Välmående människor
vars inneboende resurser växer:

DONERA BLOD
- Att donera blod är en enkel sak du kan göra som kan göra en väldigt stor skillnad för en annan persons hälsa och välmående. Om du kan, försök att se till att donera blod regelbundet.

MOTIONERA REGELBUNDET
- Om du motionerar regelbundet så ökar du ditt minne, din koncentration, stresstålighet och kreativitet. 30-40 minuter tre gånger i veckan räcker. 

FÅ KOLL PÅ KONSEKVENSERNA AV ALKOHOL- OCH DROGMISSBRUK
- Om du har koll på konsekvenserna av alkohol- och drogmissbruk minskar du risken att påverka din hälsa negativt. Dra dig inte för att be om hjälp eller stöd om du behöver!

VACCINERA DIG
- Se till att du är vaccinerad. Det är en enkel sak du kan göra för att se till att du håller dig friskare. Att du är vaccinerad är också bra för samhället i stort.

BERÄTTA NÄR DU MÅR DÅLIGT 
- Tillsammans kan vi få alla att må bra igen.

REAGERA DÅ NÅGON INTE MÅR BRA
- Du som medmänniska, reagera då någon inte mår bra. Visa att du finns där. Be personen berätta och lyssna på vad hen har att säga. 

UPPMUNTRA TILL STUDIER
- Uppmana unga att fortsätta sina studier efter gymnasiet för att vidareutvecklas, öka sin kompetens inom önskat område och likaså möjligheterna till ett bra jobb i framtiden.

STÖTTA ORGANISATIONER
- Stötta organsationer som arbetar för att se till att människor i de fattigaste delarna av världen får ta del av utbildning.

TA UTBILDNINGEN UTANFÖR SKOLA
- Har du några barn i din närhet? Låt inte deras utbildning stanna i skolan – ta med utbildningen utanför skolan och gör den kul. Upplev närmiljön och bekanta dig med naturen eller åk på en utflykt till ett museum.

 

Mål 2 - Alla känner tillit och har verkliga
möjligheter att vara delaktiga i samhället

HANDLA ETISKT
- Köp Fairtrade-produkter och bidra till hållbar handel och att de som producerat det du köper får en schysst ersättning för sitt arbete.

INGEN KAN GÖRA ALLT, MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT 
- Det finns flera faktorer som leder till fattigdom, och därför flera sätt att motverka den. Utbildning, sjukvård och tillgång till rent vatten är några av de faktorer som ger människor förutsättningar att styra sin framtid.

VÄLGÖRENHET VID FÖDELSEDAGAR
- När du fyller år kan du uppmana släkt och vänner till att skänka pengar till en organisation du tycker om istället för att köpa födelsedagspresenter.

SKÄNK TILL BEHÖVANDE 
- Om du kan, ge något till människor som tigger på gatan. Ett äpple, något att dricka, lite växelpengar eller bara ett leende är bättre än inget.

GÖR DIN RÖST HÖRD
- Gör din röst hörd och påtala sexistiskt språk och beteende. Dela positiva berättelser som visar på jämställdhet mellan könen och motarbetar stereotyper.

PÅVERKA MEDIEINDUSTRIN
- Använd din röst för att påverka medieindustrin i form av reklambyråer, filmbolag och andra om att det är skadligt att porträttera kvinnor som sämre, mindre intelligenta och inkompetenta jämfört med män.

UPPMUNTRA LAGAR FÖR SMÅFÖRETAG
- Uppmuntra de lagar som lyfter småföretag och tillhandahåller yrkesutbildningar för unga.

LÄR DIG MER 
- Se till din egen omgivning: agera inkluderande och lär dig mer om det som först kan verka främmande eller annorlunda.

ENGAGERA DIG 
- Om du inte är nöjd med hur något i samhället funkar så finns det ett väldigt bra sätt att lösa det på – engagera dig politiskt eller inom tredje sektorn!

LÄR KÄNNA MÄNNISKOR I DITT OMRÅDE
- Anordna ett evenemang för att lära känna människor i ditt område. Det kan vara ett sportevenemang, en grillfest eller något annat. Genom att lära känna varandra skapar ni en trygg, säker miljö.

 

Mål 3 - Allt vatten har god kvalitet

SLÄNG INTE SKRÄP I NATUREN
- Skräp som slängs i naturen, speciellt lättare skräp som kan färdas i vinden, hamnar ofta i våra vattendrag där det ibland tar upp hundratals år innan de bryts ner. Fimpar åker ofta ner i brunnarna och tuggummit hamnar i fågelns mage.

TA REDA PÅ VILKA KEMIKALIER SOM FINNS I DITT HEM
- Få koll på kemikalierna hemma och ta reda på hur du kan minska ditt vardagliga kemikalieutsläpp. På Kemikaliekoll Åland hittar du information om de vanligaste kemikalierna i just ditt hem och hur du kan minska ditt utsläpp.

UNDVIK PLAST - INTE BARA PLASTKASSEN
- Microplaster går att hitta i allt från rengöringsmedel och schampoo, till kläder och hamnar dagligen i avloppssystemen. Den överlägset största källan till utsläpp av microplaster är fordonstrafik - lämna bilen hemma oftare. Plast som hamnar i vattnet försvinner inte.  

MINSKA VATTENFÖRBRUKNINGEN 
- Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
- Stäng av kranen medan du schampoonerar håret eller borstar tänderna. 
- Du hittar fler tips på vattenskydd.ax

 

Mål 4 - Ekosystem i balans och biologisk mångfald

ANVÄND EKOLOGISKT GÖDNINGSMEDEL
- Använd ekologiskt gödningsmedel och avstå från användningen av giftiga preparat som skadar jorden.

UNDVIK ATT ANVÄNDA BEKÄMPNINGSMEDEL
- Försök att undvika att använda bekämpningsmedel när du ska odla eller plantera något. Bekämpningsmedel är dåligt för jorden och leder till minskad biologisk mångfald. Det mesta går alldeles utmärkt att odla helt utan bekämpningsmedel, så läs på om vad du kan göra istället!

SLÄNG SKRÄP PÅ RÄTT STÄLLEN
- Du skulle ju aldrig slänga skräp på marken utan du slänger alltid ditt skräp i en papperskorg. Men det kan vara viktigt att bli påmind om det ibland. Och om du ser någon som slänger sitt skräp någon annanstans än i en papperskorg: säg till!

BIDRA TILL ATT BEVARA UTROTNINGSHOTADE ARTER
- Stöd insatser som syftar till att bevara och skydda utrotningshotade arter och samtidigt ger arbetsmöjligheter i lokalsamhället.

UPPMANA NÄRA OCH KÄRA 
- Uppmana dina nära och kära till att lära sig mer om miljö och hållbarhet.

SE ÖVER DINA DAGLIGA BESLUT
- Se över dina dagliga beslut. Är företagen du köper dina varor ifrån involverade i metoder som skadar miljön? Är varor du köper och konsumerar skadliga för miljön? Kan du återvinna mer i din vardag?

FRÅGA PÅ RESTAURANG 
- När du går till en restaurang, fråga om deras kött, fisk eller skaldjur är producerade och tillvaratagna på ett hållbart sätt som inte stör ekosystem eller den biologiska mångfalden. Även om du inte äter kött, fisk och skaldjur själv så är det bra att du frågar eftersom restaurangen då förstår att det är något som är viktigt för deras kunder. 

VÄLJ NATURBETESKÖTT 
- Om du äter kött, välj kött som fått beta i naturen, gärna lokalproducerat. 

LÅT DELAR AV GRÄSMATTAN VARA EN ÄNG. 
- Skippa klippa gräset, helt eller delvis i trädgården. Så ängsblommor. 

VÄLJ INHEMSKA GAMLA SORTERS VÄXTER TILL TRÄDGÅRDEN
- Fråga i trädgårdshandeln efter gamla sorters träd och buskar istället för exotiska och hårdodlade då du skall plantera nytt. 
 

Mål 5 - Attraktionskraft för boende,
besökare och företag

VAR EN AMBASSADÖR  FÖR ÅLAND
- Tala gott om Åland för dina vänner och bekanta. Se dig själv som en ambassadör för Åland. Mer information på varumarke.ax

ETT SKRÄP OM DAGEN 
- Ha som mål att plocka minst ett skräp om dagen som du hittar utomhus. På så vis hjälper du till att hålla ditt närområde rent.

UPPLEVA PÅ HEMMAPLAN
- Njut av en teaterföreställning, konsert eller konstutställning så bidrar du till ett aktivt kulturliv på Åland.

TA HAND OM OFFENTLIGA UTRYMMEN
- Gör ditt bästa för att ta hand om offentliga utrymmen. Samla ihop ett gäng kompisar eller en grupp från din arbetsplats eller skola och samla skräp en dag!

STÖTTA ETT HÅLLBART SAMHÄLLE 
- Stötta de organisationer och föreningar som förespråkar en ökning av utrymmen där människor kan mötas, bättre kollektivtrafik, återvinningssystem och tillgång till offentliga tjänster.

UPPMUNTRA OMRÅDEN FÖR SPORT OCH REKREATION
- Låna ut din röst och stötta områden för sport och rekreation i din närhet. Dessa områden bidrar till att skapa starkare, hälsosammare, gladare och säkrare samhällen.

 

Mål 6 - Kraftigt minskad klimatpåverkan

MINSKA DITT BILKÖRANDE
- Lämna bilen hemma genom att cykla eller åka buss. Turas om med en kollega, grannen eller sambon om att köra bil och samåk så mycket som möjligt. 

BYT TILL GRÖN EL
- Byt till grön el hos befintlig elleverantör eller byt elleverantör för lokalproducerad, grön el.

TÄNK LÅNGSIKTIGT
- Vid renovering eller nybyggnation av hus finns stora möjligheter för hållbara materialval och långsiktigt minimerad energiförbrukning.

MÅNGA BÄCKAR SMÅ
- Genom sänkt inomhustemperatur samt sparsam användning av elapparatur och varmvatten kan du minska din energiåtgång betydande.

SMART ENERGY ÅLAND 
- På Smart Energy Ålands hemsida hittar du konkreta tips och inspirerande exempel på vad som redan gjorts och kan göras för att ta oss närmare ett fossilfritt energisystem, klicka här!

 

Mål 7 - Hållbar konsumtion och produktion 

MINSKA FÖRORENINGAR OCH ANVÄNDANDET AV KEMIKALIER
- Undersök och diskutera hur du/din arbetsplats kan implementera hållbara metoder för att minska användandet av skadliga kemikalier och föroreningar som har en negativ påverkan på människors hälsa.

Få koll med hjälp av Kemikaliekoll Åland eller Vattenskydd.ax!

KÖP LOKALT PRODUCERADE PRODUKTER
- Då du behöver införskaffa något, välj lokalproducerade produkter.

VÅRDA DET DU HAR
- Förläng livslängden på kläder, skor eller andra prylar genom att vårda dem omsorgsfullt. Tvätta t.ex. på rätt temperatur, lufttorka och laga trasiga plagg istället för att köpa nya. 

HANDLA SECOND HAND ELLER BYT KLÄDER OCH PRYLAR MED ANDRA
- Att handla eller byta second hand är ett roligt sätt att uppdatera sin garderob utan att extra resurser används för att producera nytt. 

DONERA DET DU INTE ANVÄNDER 
- Har du prylar eller kläder som bara ligger i garderoben och som du själv inte kommer att använda? Donera det du inte använder till välgörande ändamål som till exempel Emmaus.

MER GRÖNT, MINDRE KÖTT
- En hälsosam tallrik består minst till 80 % av grönsaker, rotsaker, gryn eller pasta. Med att dessutom välja närodlat gynnar du den lokala bonden.

UPPMUNTRA DIN ARBETSPLATS ELLER ORGANISATION ATT KRANMÄRKA SIG
- Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten.

Läs mer om kranmärkningen på kranmarkt.ax.

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.