Vad innebär det att blomstra? | Bärkraft.ax
Blomstra i vakna med Steel FM

Vad innebär det att blomstra?

Avsnitt 2021

"Blomstra i vakna med Steel" fortsätter under 2021. Under programserien gästar olika inspirerande personer studion för att samtala om vad det innebär att blomstra och annat matnyttigt för en mer hållbar vardag. 

Vad hände under klimatmötet COP26 i Glasgow? - samtal med Stefan Fransman 

Stefan Fransman, teknisk samhällsstrateg vid Ålands landskapsregering besökte FN:s 26 klimatmöte COP26 i Glasgow i november tillsammans med bl.a minister Alfons Röblom. Vad enades man om under mötet? Ser framtiden ljus ut efter mötet eller stampar vi på stället? Stefan berättar även om vindkraftssatsningen på Åland och vad man som privatperson kan göra för att minska sina utsläpp. 

Ta del av samtalet här!

Varför har vi så svårt för att äta inälvor? - samtal med Viktor Eriksson 

Kocken Viktor skulle gärna se att vi tog vara på mer av djuren, t.ex. genom att äta mer inälvsmat. Programledare André Karring är tveksam men får veta att han trots allt kanske äter inälvor i sina köttpiroger. Hållbarhetslots Sofia ställer frågan om man får plocka vad som helst var som helst och Viktor avslutar med sina bästa tips inför julbordet. 

Ta del av samtalet här! 

Hur hanterar man klimatångest? - samtal med Joel Lindholm och David Lundberg

För ett par år sedan startade Joel och David initiativet "Klimataktion Åland" och hann med ett par klimatstrejker innan pandemin slog till. I och med den senaste klimatrapporten från IPCC berättar Joel om hur han hanterat sin klimatångest och David konstaterar att vi inte kan spela rysk roulette med våra barns framtid.  

Ta del av samtalet här!

Hållbara investeringar och hållbart sparande - samtal med Fredrik Rosenqvist 

Ett av Fredriks stora intressen är att spara och placera pengar på ett sätt som gör gott för planeten. Ta del av samtalet där programledare André Karring får lära sig mer om hur man faktiskt kan göra skillnad genom att placera sina slantar rätt. 

Ta del av samtalet här!

Skogsbad och hållbar naturturism - Samtal med Marie Johansson 

Marie Johansson flyttade till Åland från jämtland för 22 år sedan. Hon har hunnit med mycket under åren och håller nu i kursen "Hållbar naturturism" på Ålands Folkhögskola. Vad får vi göra och inte göra när vi vistas i naturen? Hur ofta ska vi vara ute för att det ska ge positiva effekter för vårt välmående? Ta del av samtalet med Marie Johansson, André Karring och hållbarhetslots Sofia Enholm (som även avslöjar att hon kramat och pratat med träd). 

Ta del av samtalet här!

Att leva ett liv man inte vill ta semester ifrån - Samtal med Edgar Vicktröm

Varför föredrar Edgar "memento mori" framför "Carpe Diem"? Ta del av ett spännande samtal med teologiemagister Edgar Vikström, hållbarhetslots Sofia Enholm och André Karring där de funderar kring hur man lever ett liv man inte vill ta semester ifrån, om konsumism är en ny religion och varför polariseringen i samhället har ökat. 

Ta del av samtalet här!

Varför är det så viktigt att bara få vara människa även i ett mötesrum? - Samtal med Giséla Linde

Ta del av en djupdykning i inre hållbarhet, tid som en hållbarhetsfråga, prestation och behovet av människospace. Med i samtalet är frilansskribent Giséla Linde, hållbarhetslots Sofia Enholm och programledare André Karring. Vad kan vi göra för att stötta oss själva och varandra för att våga testa andra vägar, som inte är lika bekväma, men som behövs för att ändra den utveckling vi är inne i? Vilka behov är det vi människor fyller med prylar, resor eller billiga kläder och varför är det så viktigt att bara få vara människa i ett mötesrum? 

Ta del av samtalet här!

"Vi behöver komma ihåg dem som inte hörs" - Johanna Fogelström-Duns, diskriminerings- och barnombudsman på Åland

Har alla människor samma möjligheter att blomstra? Vad är diskriminering och varför är tillit så viktigt för ett välfungerande samhälle? Johanna Fogelström-Duns är diskriminerings- och barnombudsman vid Ålands ombudsmannamyndiget och gästade morgonstudion för att prata om vikten av delaktighet, vem som kan vända sig till myndigheten vad samhället kan göra för att få fler att kunna blomstra. 

Lyssna här på Johanna!

"Att vara lyckad, behöver inte betyda samma sak som att vara lycklig" - Emelie och Victor Börman 

Emelie och Victor Börman berättar om vad som fick dem att våga ta steget att starta sitt företag LevaBörman. Vägen har inte alltid varit spikrak men nu är de en stor inspiration för andra till en vardag där kost, motion, vila och mental hälsa är lika viktiga delar. Emelie lovade sin mamma innan hon bort i cancer för två år sedan, att hon skulle leva sitt liv fullt ut och beskriver sig som lyckligare nu än när hon var 24 år och trodde att hon hade allt.

LevaBörman vann bärkraftpriset i kategorin företag 2020. 

Lyssna här på Emelie och Victor!

Hållbarhetslotsarna Irene och Sofia summerar det speciella året 2020

Hur påverkade pandemin hållbarhetsarbetet på Åland? Irene och Sofia berättar bl.a. om succén talkshowen SkÅvlan, medaktörernas gemensamma kampanj #viställerom, medborgsarsamtalen, statusrapport 4 och förstås vad det innebär för dem att blomstra! 

Lyssna här på Irene och Sofia!

Avsnitt 2020

En gång i månaden under 2020 gästade bärkraft.ax Steel FM:s morgonprogram "Vakna med Steel". Gästerna i studion var privatpersoner, medaktörer, företagare eller andra aktörer som i stort och smått är med och förverkligar visionen "Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar" och de sju utvecklingsmålen. 

Jonas och Sam ser bara fördelar med en elbil och har aldrig haft räckviddsångest 

Vad är skillnaden på en elbil och plug-in hybrid? Vad kostar det att ladda sin elbil hemma? Kan man köra långa sträckor med en elbil? Dessa är bara en bråkdel av frågorna som Jonas Holmström från Zebrabil och elbilsägaren Sam Fagerhom diskuterar i Steel FM:s studio en tidig och mörk decembermorgon. 

Lyssna här på Jonas och Sam!

Simon, Ulla och Cina om stadsodling och betydelsen av en blomstrande stad 

Kan man göra sin egen bokashibytta? Varför är det så effektivt att odla i bajs? Simon Eriksson, projektledare för Emmaus Ålands stadsodling, Ulla Rindler-Wrede, frivilligarbetare och styrelsemedlem i Emmaus Åland och Cina Monn, trädgårdsmästare och projektledare för Ålands Natur och Miljös projekt "Tusenskönan i Toppskick" gästade Steelfms morgonstudio diskuterade både om betydelsen av en blomstrande stad och vad det innebär att blomstra för dem.

Lyssna här på Simon, Ulla och Cina!

Harriet och Irene snackar mat som är bra för hälsa, plånbok och planet!

Alla ska vi äta, flera gånger varje dag, hela livet. Hur hållbart äter vi i västvärlden? Är det dyrare eller billigare att äta klimatsmart? 

Irene Blomqvist är vikarierande hållbarhetslots och vanligtvis lotsar hon företag och organisationer men fick idag inspirera er med sin kunskap i näringslära och global hälsa. Harriet Strandvik är mat- och måltidsexpert och verksamhetsledare för nätverkets medaktör Mathantverkarna. 


Lyssna här på Harriet och Irene!

Varför valde Ebbe och Johanna att Green Key-certifiera Carlsro Badhotell? 

Emma Lundberg, programansvarig för Green Key och Blue Flag på Åland berättar vad hållbarhetscertifieringen innebär, hur man går tillväga och vilka verksamheter certifieringen riktar sig till. Ebbe ioch Johanna Delfs har nyligen certifierat sitt nystartade badhotell Carlsro (carlsro.com) på Föglö, hör mer om hur processen sett ut och varför hållbarhet är jätteviktigt för dem. 

Lyssna här på Emma, Ebbe och Johanna!

Sofia och Tage om årets Åland Pride och varför evenemanget fortfarande behövs

Sofia Enros, verksamhetsledare på Regnbågsfyren och paradgeneral Tage Lindfors berättar om årets Åland Pride, varför evenemanget fortfarande behövs och förklarar vad normkritik riktigt innebär. Föreningen Regnbågsfyren är medaktör i nätverket och arbetar för hbtqia+ personers rättigheter. 

Lyssna här på Sofia och Tage!

Tanja, Noel och Jiasha från Rädda Barnen berättar om projektet #prataomporr 

Tanja Rönnberg, ansvarig för Barnens Internet och barnkonventionspiloterna Noel Grönlund och Jiasha Karlsson gästade Vakna med Steel för att prata om porrens inverkan på barn och unga. Med projektet vill man engagera vuxna att prata med barn om vad det finns på nätet, koppling mellan våld och porr och hur barn kan ha det bra/skyddas online. 

Lyssna här på Tanja, Noel och Jiasha!
Läs mer om projektet på Rädda Barnens hemsida.

Niklas och Daniela ser stora fördelar när företag utbyter kunskap och idéer 

Niklas Lampi, VD för Mathias Eriksson och Mariehamns parti och Daniela Johannson, vice VD för PAF är båda ordföranden i nätverksgruppen för hållbara storföretag inom nätverket bärkraft.ax. I maj gästade de SteelFm-studion för att berätta vad storföretagsgruppen gör och vilka fördelar det finns för företag att jobba med hållbarhet idag. 

Lyssna här på Niklas och Daniela!

Jeanette och Gunilla snackar om privatekonomi och skåprensning 

Specialavsnitt i corona-tider. Jeanette Gunnars från Ålands Marthadistrikt rf och Gunilla Holmberg, ekonomirådgivare på Folkhälsan på Åland gästade studion för att ge tips & råd hur vi kan tänka kring handling, matlagning och privatekonomi nu när vardagen ser annorlunda ut för många av oss. 

Varför är rutiner så viktigt? Varför ska man inte handla hungrig? Vågar man ringa banken?

Lyssna här på Jeanette och Gunilla!

Anna och Andreas bygger energieffektivt hus i Hammarland

I april fick Steel FM:s studio besök av Anna och Andreas Häger. Paret Häger bygger ett energieffektivt hus i Hammrland, hör dem berätta om processen. Är det dyrare? Vilka är de största utmaningarna? Och till sist. vad innebär det att blomstra? 

Lyssna här på Anna och Andreas!

Aino och Effie hjälper nyinflyttade att lära känna det åländska samhället

I februari gästade Aino Waller och Effie Pla studion för att berätta om sitt uppdrag som samhälls- och hälsokommunikatörer. Med sig hade de Dan Sundqvist, projektledare för En säker hamn. 

Aino och Effie är två av flera kommunikatörer som på sina modersmål ska hjälpa nyinflyttade ålänningar att lära känna det åländska samhället. Ett gott exempel på hur man jobbar för att alla kan blomstra och förverkligandet av mål 2: "Alla känner tillit och har verkliga möjligheter att vara delaktiga i samhället." 

Hör dem berätta mer i podden, samt om det är lätt att lära känna folk när man flyttar till Åland?

Lyssna här på Aino, Effie och Dan!

Nätverket bärkraft.ax, agendan och hållbarhetslotsarna

Först ut i januari var nätverkets hållbarhetslotsar Karin Rosenberg-Brunila och Sofia Enholm som berättar om sina uppdrag som lotsar, om nätverket, visionen och målen i utvecklings- och hållbarhetsagendan. De får också frågan om de lever som de lär?

Lyssna här på Karin och Sofia! 

 

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.