Bärkraftmötet 2020 | Bärkraft.ax
Victoria Sundberg, Niklas Lampi och Heidi Hendersson

Bärkraftmötet 2020

VILKEN KVÄLL! Bärkraftmötet 2020 och SkÅvlan!

Grattis till vinnarna av bärkraftpriset och tack till er alla som röstat!

Vinnarna är Leva Börman i kategorin företag, Rädda Barnen på Åland r.f. och Fältarna Mariehamns Stad i kategorin förening, Ålands Hotell- och Restaurangskola, i kategorin offentlig sektor och Erika Boman i kategorin privatperson!

Tack Heidi Hendersson med gäster för att ni gjorde Ålands egen talkshow SkÅvlan till en succé!

SkÅvlan tog sin utgångspunkt i den fjärde statusrapporten "Ålands väg under och ur coronakrisen" och mixade underhållning och framtidstro med obekväma sanningar. Gästerna var några av författarna till statusrapporten; Edvard Johansson, Martha Hannus, Niklas Lampi, Victoria Sundberg och Petra Granholm.

Förverkligandet av visionen ”Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar” samt de sju strategiska utvecklingsmålen möjliggörs med gemensam handlingskraft. Med en kombination av engagemang och medvetna handlingar hos privatpersoner och aktörer i samhällets alla sektorer, kommer vi steg för steg förverkliga visionen och uppnå utvecklingsmålen.

Bärkraftpriset uppmärksammar personer, organisationer eller företag som agerar innovatörer, inspiratörer och ledare i förverkligandet av visionen. De/den nominerade fokuserar på ett eller flera av målen i agendan och detta sker i ordinarie verksamhet eller vardag. 

Tack till alla er som röstade! 1399 personer röstade och totalt i alla kategorier inkom 3894 röster. 

Vinnare av bärkraftpriset 2020

Leva Börman i kategorin företag 

Motivering: Leva Börman är en hållbar och inspirerande ny företagsamhet där hälsa och välmående är i fokus. De serverar växtbaserad mat, dryck och fika med fokus på rawfood. Emelie och Victor Börman inspirerar på ett personligt sätt till ett hälsosamt liv där motion, personlig utveckling och återhämtning får lika mycket fokus genom yoga, meditation, löpcoachning och coachande samtal. Leva Börman är ett företag som bidrar till välmående människor vars inneboende resurser växer. 

Rädda Barnen och Fältarna för projektet #prataomporr i kategorin förening 

Motivering: Genom projektet #prataomporr arbetar Rädda Barnen tillsammans med Fältarna med att sprida kunskap och information om porrens negativa påverkan på barn och unga.  Projektet erbjuder stöd till barn och unga som vill berätta om sina erfarenheter och stöd och råd till vuxna i hur man pratar med barn om vad de upplevt. #prataomporr inspirerar till att våga prata om och problematisera porr, lyfter vikten av samtycke och hur viktigt det är att vuxna finns där för barnen. Rädda Barnen och Fältarna jobbar för välmående barn och trygga uppväxtmiljöer som odlar god psykisk hälsa.  

Ålands hotell- och restaurangskola i kategorin offentlig sektor 

Motivering: Genom att lyfta fram användningen av närproducerade råvaror har skolan gett de studerande förutsättningarna att stödja Ålands ekonomiska, sociala och miljömässiga utveckling. Genom att ta med sig kunskapen om närproducerad mat har kockar kunnat göra medvetna och välgrundade val vid inköp av råvaror, vilket stärker det åländska jordbruket och leder till att flera kommer ut på arbetsmarknaden och gör hållbara val. Skolan jobbar även för att motverka den hårda jargongen som finns inom branschen och ger de studerande ett självförtroende i att förändring är möjligt. 

Erika Boman i kategorin privatperson

Motivering: Erika är lärare och forskare på Högskolan på Åland och hennes forskning handlar om äldres välmående. Erika deltar ofta i samhällsdebatten där hon lyfter vikten av att lyssna de äldre i samhället. Erikas arbete har lett till att en rad åtgärder har vidtagits för att förbättra äldres psykiska hälsa på välbefinnande Åland. Erika är alltid villig att delta i samhällsdebatt, diskutera och ställer upp för att lyfta vikten av psykisk hälsa. Hennes entusiasm inom ämnet sprids både bland studerande och allmänhet. 

Också stort tack till övriga nominerade: Ella Granström, Isabel Kvarnfors, Archipelago Pares, Rädda Lumparn, Salong Ekoforia, Miramar Pizzeria & Grill och Mariehamns Stad för ert otroliga engagemang och arbete för att nå målen i utvecklings- och hållbarhetsagendan och visionen Alla kan blomstra i ett bärkaftigt samhälle på fredens öar!

 

Stort tack till Nordens Institut på Åland, LuvidFilm, WINTER Agency, Audiotrade Åland, Alandica Kultur och Kongress, City Blommor, Jon Lindeman för äppellådor, Puneh Oriental, Cainby och till er funktionärer.

Tack till Elina och herrorkestern, Nicklas Lantz och Parva Pirzadeh för högklassig underhållning.

Framförallt, STORT TACK till alla som deltog i studiopubliken, i foajén och ni som deltog digitalt!

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.