Frihet bortom begränsningar | Bärkraft.ax

Frihet bortom begränsningar

Krönika publicerad i Nya Åland den 29 maj 2020

Jag äter bara fem dagar i veckan. Jag har slutat tvätta håret. Jag har aldrig druckit alkohol. Jag har slutat flyga, vi får ta båten till min mans hemland Island. Jag jobbar deltid för att få tid för mina barn och fritidsengagemang. I perioder undviker jag vitt socker och kaffe, jag har chokladår och icke-chokladår. Jag har deaktiverat mitt facebook-konto.

Känns det provocerande? Det tyckte iallafall jag när jag hörde andra som uteslöt det som jag tagit för givet i livet. Är jag nu en lyckligare människa på grund av detta? Inte alltid, men förvånansvärt ofta. Någonstans i min förbud- och begränsningshobby, som jag förstår kan låta lite manisk, insåg jag att det fanns en befrielse på andra sidan myntet. Känslan av att vara fri från det man tror sig vara beroende av.

Mitt uppdrag är att leva visionen om att alla kan blomstra. I det här kärleksbudskapet ingår att vi inte lever på våra medmänniskors eller naturens bekostnad, för det hindrar dem att blomstra. Det är mycket möjligt att vi inte kommer att nå våra mätbara hållbarhetsmål utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland. Men visionen kan vi leva redan idag, som om den vore uppfylld. Även om havsnivån höjs och Åland försvinner, eller om ett virus eller kärnvapenskrig slår ut oss, så är det ingen orsak att inte leva visionen idag. 

Det blir allt tydligare att våra medvetanden utmanas hårt av allt det materiella. Av jämförelser, av individualism och konkurrens. Att världen sakta men säkert lyfts ur fattigdom har vi ekonomiskt samarbete att tacka för. Men för den som analyserar sin omgivning noggrant syns också baksidan, i synnerhet i kristider. Vår andliga utveckling drunknar lätt i det materiella. Många har talat om undantagstillståndet som en möjlighet till självreflektion. Visionen är också en inbjudan att tänka efter, pröva oss fram. Vad är det jag egentligen behöver, som också kan gagna andra? Kanske goda samtal om mänsklighet, om naturen som vårt sammanhang, kanske rent vatten och näringsrika kalorier? Kanske är det villkorslös kärlek, till min nästa och till livet, där jag inte kräver eller förväntar mig något tillbaka? De dagar jag lyckas leva visionen är jag en fri människa. 

Petra Granholm
Vice ordförande i utvecklings- och hållbarhetsrådet
Nätverket bärkraft.ax

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.