Då jorden vibrerar mindre | Bärkraft.ax
Bild på Alfons Röblom

Då jorden vibrerar mindre

”Coronavirus-pandemin gör att jorden vibrerar mindre”. Nyheten stack ut i bruset i våras. Runt om i världen hade seismologer observerat ett minskat seismiskt brus. Vibrationerna som vanligtvis genereras av miljontals bilar och maskiner hade minskat till följd av att verksamheter dragits ner i pandemins spår. Jag har inte kunnat släppa den bilden.

Att skruva ner samhällen har naturligtvis en förödande effekt på ekonomin. Det märker vi inte minst på Åland där stängda gränser har lagt taggiga krokben för två av våra viktigaste näringar; transport och turism.  

Samtidigt har vi bara en planet. En enda planet i ett oändligt, kallt och brutalt universum. Och den planeten skakar vi. Studsar och bänglar som på en studsmatta som aldrig blir murken. ”Något är ruttet” i systemet, för att citera Shakespeare.

Att stänga ner all mänsklig verksamhet i världen är naturligtvis inte en hållbar lösning. Handeln ska fortsätta. Turism och kommunikationer likaså. Men det måste göras på ett mycket smartare sätt. Där vi reser mer med tåg istället för flyg. Där vi mestadels handlar lokalt och njuter av hantverket och kvaliteten på råvarorna från gården bredvid. Där vi värdesätter tid, närvaro och kvalitet på ett helt annat sätt. Och hanterar jordliga och mänskliga resurser mer varsamt.

Vår ambitiösa utvecklings- och hållbarhetsagenda har vunnit internationell uppmärksamhet och öppnat spännande möjligheter för det självstyrda Åland. Som åländsk minister har jag deltagit i ett antal digitala möten med ministrar och representanter från stora delar av världen. Diskussionerna har på olika sätt kretsat kring hur pandemin påverkar arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål. Där har jag framhållit den åländska regeringens klara inställning att arbetet med att uppnå ett hållbart samhälle fortsätter med ohejdad kraft. Vi har lärt oss saker under pandemin som t.o.m. kan göra det enklare att ändra på vissa strukturer. De andra ministrarna har gett motsvarande löften och reflektioner. Utmaningen kommer naturligtvis när de vackra orden ska omsättas i praktik. När pengapungen kniper, och fokus lätt glider över på den kortsiktiga profiten.

Utvecklings- och hållbarhetsagendan sprider bilden av ett litet ö-samhälle som tagit sig an den enorma utmaningen att bli ett hållbart samhälle. Det är en bra story! Och jag är övertygad om att det är där någonstans Åland kan finna nya inkomstkällor och skapa fler ben att stå på. Det handlar om satsningar på förnybar energi och synergieffekterna kring det, innovation, digital transformering, socialt entreprenörskap, kunskapsbyggande, ökad hållbar matproduktion, nya former av upplevelser med mera. Vi måste tänka utanför boxen.

Vi talar mycket om attraktionskraft. För mig är ett hållbart samhälle den ultimata attraktionskraften; ett samhälle där folk trivs, kan utbilda sig, vara kreativa och utvecklas. Och där vi kan tjäna pengar med gott samvete. Ett tryggt samhälle där vi samarbetar. Vad kan vara mer lockande för en företagare eller familj?  

Åland har stora möjligheter att komma ur krisen både smartare och grönare. Och med mindre buller.

Alfons Röblom
Utvecklingsminister, medlem i Ålands utvecklings- och hållbarhetsråd

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.