Cykeln nära dig! | Bärkraft.ax
Bild på Barbara Heinonen

Cykeln nära dig!

Krönika av Barbara Heinonen publicerad i Nya Åland den 19 januari 2021

Cykel, velo, bike, fillare, pede, greinspele...kärt barn har många namn. Jag tycker om att cykla. Åland har så fina cykelvägar. I centrum av Mariehamn är cykeln ett snabbare fortskaffningsmedel än bilen då jag slipper leta parkeringsplats och i morgontrafiken behöver jag inte köa. Under arbetsdagen är stadens elcykel det bästa alternativet. ”En bil mindre” står det på den. Den flyger man fram på utan att bli svettig. Korgcykeln får vinterdäck så jag kan cykla året om. Det ska vara lätt att göra rätt!

All förändring börjar med att man måste vilja något. Människan är till naturen lat. Forskning visar att service som finns nära och är lättillgänglig används mera. Analogt: Är bilen lättillgänglig använder du den också mera. Därför måste vi vilja göra cykeln till det mest användbara transportmedlet!

De flesta friska vuxna i Mariehamn har ingen ursäkt för att inte använda cykel alternativt gå om de rör sig i stan. Lite jobbigare kan det vara för familjer att dagligen transportera barn och matkassar. Bor man lite längre bort är elcykeln (med flak eller utan) ändå ett prima alternativ och det finns familjer som berättat att de kunnat lämna bort den andra bilen då de köpt en elcykel. Det är förutom en miljöåtgärd även en ekonomisk fråga för bilen är kostsam.

För att det ska vara lätt att använda cykel behöver samhället prioritera cykelvägar. Det är cykelvägarna som ska plogas först om vintern. Hållbar samhällsplanering ska utgå från människorna, inte bilen. Affärer, caféer och restauranger har börjat inse potentialen med gå- och långsamma gator. Fotgängare och cyklister som flanerar omkring gör mindre, men flera inköp. Sociala mötesplatser och trevligare utomhusmiljöer skapas då marken kan användas till annat än parkeringsplatser för bilar. Pengar är ett effektivt styrinstrument till ett förändrat beteende. Avdragsrätten i beskattningen för egen bil borde därför stramas åt. Den som använder bil ska betala för den plats den upptar i såväl husbolag som på allmänna områden för att uppmuntra människor till att cykla eller åka kollektivt.

Som arbetsgivare behöver vi se till att det finns ordentliga omklädningsrum för klädbyten och förvaring av bl.a. cykelkorgar och väskor. Arbetsgivarna kan också tillhandahålla elcyklar. Ordentliga och tillräckliga cykeltak behöver byggas. Fastighetsägare behöver se till att det finns cykelställningar i närheten så ingen måste ställa cykeln mot husväggen. Husbolagen behöver ha utrymmen varifrån det är lätt att ta cykeln in och ut. 

Hälsoaspekten är inte att förglömma. Vi vet alla att vi rör på oss för lite och vistas för mycket inomhus. Utmana dig själv! Ta inte bilen till jobbet eller gymmet. Gör det lätt att gå eller cykla. Starta således i tid. Utnyttja tiden utomhus till att tänka, varva ner och njuta av det vackra du har omkring dig. Gör det svårt för dig att ta bilen. Hur många dagar i veckan, månaden och året klarade du dig utan bil? Förändringen kommer med dig.

Barbara Heinonen
Stadsdirektör och medlem i utvecklings- och hållbarhetsrådet i nätverket bärkraft.ax 

Här kan du lyssna på visionen:


Vi samlar in e-postadresser till dig som vill prenumerera på nyhetsbrev från bärkraft.ax. E-postadresserna används endast i detta syfte och delas inte med någon tredje part.